1000 soorten-weekend

1000 soorten-weekend in het Maldegemveld-Drongengoed.

 

Natuurpunt Afdeling Maldegem-Knesselare, de Natuurhistorische Werkgroepen Meetjesland en het Agentschap voor Natuur en Bos organiseren op zaterdag 18 en zondag 19 juni een 1000-soortenweekend in het Maldegemveld-Drongengoed.

Het natuurreservaat Maldegemveld telt heel wat zeldzame organismen voor de regio. Bepaalde delen van het militair domein te Ursel moeten daar niet voor onder doen.  Voor deze gelegenheid zullen bepaalde delen van het militair domein  éénmalig toegankelijk zijn, mits voorinschrijving omwille van de veiligheid.

Zoveel mogelijk soorten planten, paddenstoelen en   dieren inventariseren om een idee te krijgen wat er zoal voorkomt in gans het gebeid is ons voornemen. Enige voorkennis is daarvoor noodzakelijk. Ben je zo iemand, dan ben je bijzonder welkom om mee te werken. Verschillende groepjes zullen dus her en der in het gebied op speurtocht  zijn.

Heb je geen voorkennis om zelfstandig aan zo’n inventarisatie mee te werken maar je wil er toch eens mee kennis maken, dit is je kans. Je kan met zo’n groepje mee het veld in op zaterdag of zondag. De activiteiten starten steeds met een verplichte briefing om voornoemde veiligheidsredenen  om 9u30  of 13u30. In beide gevallen kan je ons contacteren op onderstaande adressen.

De waargenomen soorten worden ingevoerd op waarnemingen.be. Men kan op de volgende link http://waarnemingen.be/1000_soortendag_generiek.php?gebieden[]=28734&gebieden[]=107760&from=2016-05-01&to=2016-05-20 de resultaten van de inventarisatie volgen. Onze uitvalsbasis is de Drongengoedhoeve. Parkeren doe je best op de Krakeelparking langs de Drongengoedweg zo’n 200m van het Jagershof. Het is een kwartiertje wandelen tot aan de hoeve. Met de fiets kan je rechtstreeks op de hoeve terecht. De fiets biedt bovendien de mogelijkheid gemakkelijk in sommige uithoeken van het Drongengoed te geraken.

Gezinswandeling: Dieren in de schemering.

Een avondlijke activiteit boeit altijd. Kennis maken met dieren die in de schemering en ’s nachts actief zijn spreekt niet alleen volwassenen aan maar ook kinderen.  Op zaterdagavond 18 juni ruil je een beetje nachtrust voor een wandeling  langs een uitgestippeld parcours met enkele stops. Gidsen laten je kennis maken met muizen, vleermuizen en nachtvlinders. Bij gunstige omstandigheden horen we uilen en misschien is de nachtzwaluw wel van de partij. Niet te missen, zo’n duistere bedoening. We vertrekken op de Krakeelparking langs de Drongengoedweg om 22.00u. Je hoeft niet in  te schrijven voor de avondactiviteit. Doe een zaklamp mee als je op eigen houtje terug wil keren.

Info vindt je op de website van Natuurpunt Maldegem-Knesselare en het Agentschap voor Natuur en Bos.

Contactadressen:

Chris Bruggeman, chris.bruggeman@skynet.be 0494 34 20 22

Etienne Vanaelst, vanaelst.etienne@skynet.be 0474 64 23 23

Kurt Dekesel, kurt.dekesel@telenet.be 0474 48 30 22