De paddentrek in 10 vragen

De paddentrek is begonnen in het Drongengoed. Je kan dit natuurwonder gaan bezichtigen. Om een lang verhaal kort te maken, hebben we met een oudgediende van Natuurpunt gebeld en hem 10 vragen over gesteld die een leek hem ook zouden kunnen stellen.

 1. Wat is de paddentrek?
  Elk jaar zoeken padden en andere amfibieën het water op om kindjes te maken. Tussen half februari en half april, trekken ganse hordes erop uit om aan het feest deel te nemen. Het is het hoogtepunt van het jaar.
 2. Waarom in het water?
  Padden doen aan uitwendige bevruchting. Dat betekent – euh – dat de eitjes eerst gelegd worden door een vrouwtje en daarna pas bevrucht worden door het mannetje.
 3. Maar waarom kruipen kikkers dan op elkaars rug?
  Ondanks het feit dat de voortplanting bij padden anders aangepakt wordt dan wij mensen dat doen, zoeken mannetjes en vrouwtjes elkaar. Dat gebeurt doorgaans pas in de poel, maar als de vlam overslaat tijdens te trek, reist het mannetje mee op de rug van het vrouwtje. Het ventje is dus een profiteur, althans bij de padden J.
 4. Wat doen ze de rest van het jaar dan?
  De rest van het jaar brengen ze op het land door, op beschutte plekjes om niet uit te drogen. Ze eten insecten en houden het rustig. Ze dan zien is veel moeilijker.
 5. Over wie gaat het precies?
  De bruine kikker
  De gewone pad
  De kleine watersalamander
  De alpenwatersalamander
  De vinpootsalamander
  De kamsalamander
 6. Hoeveel zitten er in het Drongengoedgebied?
  Naar schatting tussen de 3000 en 4500 (!). Als je op het juiste moment op de juiste plaats bent, kan je er honderden tegelijk zien. Vooral de bruine kikker en de gewone pad zijn in grote getale aanwezig. De salamanders zijn maar met een paar honderd.
 7. Hoe gaat het met hen?
  Goed. Exacte cijfers zijn er niet, maar de populatie blijft zeker op het hetzelfde niveau de laatste jaren. Van een Bijbelse plaag is geen sprake. Nu is het gebied ook Europees erkend als habitatgebied voor kamsalamander. Maar de kans dat je hem tegenkomt is klein.
 8. Ok, ik ben overtuigd. Waar moet ik zijn om de trek te zien?
  Aan de Sint-Franciscuspoel. Er staat ook een bankje. Een plek om uit te blazen van een wandeling door het Drongengoed of Maldegemveld (beide ook zeker de moeite zonder paddentrek). Voor het gemak hebben we een route uitgestippeld die vertrekt van de parking op de Drongengoedweg. Een kaartje met aanduiding van de poel vind je hier. De bijhorende wandelknooppunten en de hoogtemeters vind je hier.
 9. Ja maar, die weg wordt toch afgesloten?
  Je kan nog parkeren op de krakeelparking vlakbij het Jagershof, maar daarna moet je inderdaad te voet verder. De padden zijn soms moeilijk te zien en het is niet de bedoeling om ze dood te rijden. Je rijdt dan ook best stapvoets in de omgeving.
 10. Wanneer kom ik best?
  De trek gebeurt vooral ’s nachts. Dat valt tegen. Maar ook op regenachtige dagen beweegt er wat. Als we 1 dag mogen prikken, dan is het 12 maart. Maar niets is zeker. Amfibieën houden geen agenda’s bij.

O, en als je foto’s maakt, mag je die altijd opsturen naar jan.declercq@rlm.be. Dan zet ik die online met je naam erbij.

Veel plezier!