Kleit, poort ten noorden van het grote Drongengoed-Maldegemveld

De Maldegemse deelgemeente Kleit, met zijn opvallende Kampelhelling afgescheiden van Adegem en Maldegem, is de noordelijke poort naar het Drongengoed. Het is ook tussen Kleit en Drongengoed dat zich de meeste horecazaken bevinden, bekend onder meer voor lekkere ribbetjes en paling.

Het speelbos van Kleit

Nog een heel mooi beeld tussen Kleit en Drongengoedhoeve is de Langedreef (ligt op het Fietsnetwerk Meetjesland knooppunt 71) en nog iets noordelijker Hotel Cleythil en de historische Papinglohoeve. Tof plekje in Kleit waar je met de kinderen zeker eens moet gaan: het speelbos!

De Kampel wordt in de volksmond wel eens ‘Poggio van Kleit’ en inderdaad, voor de modale fietser, is het een stevige kuitenbijter. De top van de Kampel, met zijn watertoren en zicht op Eeklo, geeft je een heel mooi bewijs van het feit dat het Meetjesland helemaal niet zo vlak is als het lijkt. De naam Kleit is afgeleid van ‘Cleythil’, een rechtstreekse verwijzing naar de Cuesta Zomergem-Oedelem, de glooiende heuvelrug waarop ook het Landschapspark Drongengoed zich neervlijt. Wist je dat de hellingen hier tot 35 meter hoog boven de zeespiegel ‘uittorenen’?