Ursel, het dorp van Pierlala vlakbij hoeve en vliegveld

Ursel mag zich terecht hét Drongengoeddorp bij uitstek noemen. De kern van het Landschapspark ligt vlakbij.  Ursel is sinds 1977 een deelgemeente van Knesselare. Opmerkelijk in Ursel: Pierlala en het verhaal van Kamielken, bijnaam van de oude tram die ooit dagelijks regelmatig door het dorp denderde.

Speeldorp Pierlala

De voormalige tramstelplaats lag ter hoogte van de Kapelstraat. Ursel was het knooppunt van 2 tramtrajecten, namelijk Gent-Brugge en Tielt-Watervliet. De loods werd ingehuldigd met de naam ‘Den hangaar’ maar werd in de jaren 60 alweer afgebroken. Op 16 mei 1953 werd de laatste trajecttram in Ursel gesignaleerd. Er was daarna wel nog wat goederenvervoer maar dit eindigde op 29 juli 1957. In hartje Ursel werd een heus speeldorp gebouwd met een flinke knipoog naar de geschiedenis van Kamielken!

Naast de kerk kunnen sportievelingen een balletje gooien op de professionele petanquebaan. De zitbanken kunnen worden omgetoverd tot amusante knikkerbanen en je kan er gezellig genieten van een lunch aan de picknicktafel. Maar dat is nog niet alles. Op het dorp staat er een hartveroverende tram die doet denken aan Kamielken, de tram die ooit Ursel met de regelmaat van een klok deed daveren. Verderop vind je nog een grote Pierlalareus. Pierlala verwijst naar de mythische volksfiguur die vanuit Ursel via Gent de hele wereld veroverde. Wie weet gebruikte deze goedmoedige levenskunstenaar daar ook het Kamielken voor? Groot vraagteken. Maar jaarlijks wordt Pierlala hier wel geëerd met een folkoristische stoet die vele honderden kijklustigen lokt.

Geniet op Urseldorp, het speeldorp bij uitstek, van een drankje bij de lokale horeca of of van een spelletje lekker ravotten op het gezellige pleintje.