Op de fiets door de Meetjeslandse Bossen

Zomerweer, fietsweer! Spring op je stalen ros en ontdek ‘fietsknooppuntengewijs’ de Meetjeslandse Bossen vanuit het Landschapspark Drongengoed. Je zal ongetwijfeld verrast zijn door de magnifiek mooie plekjes in je eigen achtertuin. De totale fietsroute die we voor jullie uitstippelden bedraagt 58 km. Maar, wie wil kan de kortere versie fietsen en die is 42 km lang.

Start aan knooppunt 75, op de majestueuze Drongengoedhoeve. Op en rond de hoeve valt vanalles te beleven; bezoek de tentoonstelling ‘het geheim van de Cuesta’, die vertelt over het ontstaan van het licht heuvelachtige kleigebied, ravot er op los in het speelbos, kuier door de kruidentuin, ontdek met de kleinsten spelenderwijs ‘bos-weetjes’ langs het kabouterpad rond de hoeve of geniet gewoon van een plaatselijk biertje op het gezellige terras.

Van op de Drongengoedweg gaat de tocht verder langs het infopad en monument ‘Vervlogen Verleden’ richting knooppunt 74. Het infopad belicht de gebeurtenissen op  het voormalige WOII-vliegveld ‘B-67’. Je treft hier één van de meest gemoedelijke plekjes van het Meetjesland; je kan er in alle rust picknicken en genieten van het prachtige vergezicht. Van daaruit rijd je naar de Keigatbossen – wie wil kan nog een ommetje maken langs het charmante speeldorp Pierlala in Ursel – en van de Keigatbossen gaat het naar de sfeervolle dorpskern van Zomergem.

Even verderop tussen knooppunt 54 en 57, fiets je dwars door het Provinciaal Domein Het Leen, de bosparel van Eeklo. Je kan verpozen in de cafetaria of een bezoek brengen aan het educatieve bosinfocentrum.

Wie nog geen last heeft van krampen, kan een extra toertje maken door de Lembeekse Bossen, langs muziekcafé De Nele en het volksmuseum ‘Bardelaere’. In het Bardelaeremuseum vind je typisch Meetjeslands huisraad, landbouwalaam en ander erfgoed dat je misschien al lang vergeten dacht te zijn. In de oude boerenwoning is er een authentiek cafeetje mét jukebox!

De trip wordt vervolgd richting Maldegem. Daar is het Canadamuseum, ter hoogte van knooppunt 24, ook nog een pitstop waard. Je maakt er kennis met de Tweede Wereldoorlog zoals die in Vlaanderen beleefd werd. Indrukwekkende panorama’s stellen de slag om het Leopoldkanaal en Schipdonkkanaal voor.  Op dezelfde site zijn er ook de ‘Tuinen van Adegem’.

De laatste etappe brengt je, langs de landelijke wegen, terug naar knooppunt 75, op de Drongengoedhoeve.

In het gemeentelijk infoblad van Knesselare vind je de route in beeld op pagina 8-9: klik hier.
De digitale route kan je hier downloaden.

Veel plezier langs de verrassende plekjes dichtbij! Meer info over de attractiepunten vind je hier op de website en www.toerismemeetjesland.be. Deze route werd uitgestippeld door Natuurpunt en Partners Meetjesland – www.meetjeslandsegordel.be.