Open Monumentendag: 1800 jaar oude Gallo-Romeinse boomwaterput komt terug thuis in Knesselare

Archeologen ontdekten in 2005 bij collector- en rioleringswerken in Knesselare een 1.800 jaar oude Gallo-Romeinse boomwaterput. Na een restauratie- en conservatiekuur in Nederland komt de boomwaterput op de Open Monumentendag van 10 september terug thuis in de Drongengoedhoeve.

In 2005 werd bij rioleringswerken in Buntelaere, op de grens van Knesselare met Aalter, een deel van een boerderij uit de Romeinse tijd blootgelegd. Op het erf ontdekten archeologen van het KLAD (Kale-Leie Archeologische Dienst) een bijzondere waterput, die opgebouwd was uit de trommels van een grote, uitgeholde eikenstam: een unieke, tijdrovende en zeldzame constructietechniek voor Romeinse waterputten. Om het water te zuiveren lag op de bodem van de put een houten, geperforeerde plaat.

Door de goede bewaring van de meest recente groeiringen kon Universiteit Gent via dendrochronologie (een wetenschappelijke techniek die toelaat om op basis van de groeiverschillen in de jaarringen een zeer scherpe datering te geven, nvdr.)  achterhalen dat de eik gekapt werd in de winter van 239/240 na Christus, dus zo’n 1.800 jaar geleden.

Woudreus

Met een stamdiameter van 1,5 meter en een geschatte hoogte van 40 meter – zo hoog als de kerk van Ursel – was de gebruikte boom een eeuwenoude woudreus. Op het moment van de kap had de boom een hoge leeftijd die rond de 300 jaar wordt geschat: hij begon dus te groeien ver vóór het begin van onze jaartelling.

Terug thuis

Na jarenlange conservatie-behandeling in Nederland komt de waterput terug naar zijn oorsprongsgebied. Op Open Monumentendag wordt de put voor het eerst getoond, vanaf 10 uur tot 18 uur op de Drongengoedhoeve. Vanaf 8 oktober is de boomwaterput permanent te bezichtigen in het bezoekerscentrum ‘Het geheim van de cuesta’ op de Drongengoedhoeve in Knesselare/Ursel.

Info
Cultuurdienst Knesselare, Nele Desimpelaere, 09 325 78 97, cubeco@knesselare.be
Vakgroep Historische Archeologie UGent, professor Wim De Clercq, 09 331 01 51, w.declercq@ugent.be