Tally Ho! -weekend

Wees welgekomen op 29 en 30 oktober tijdens het jaarlijkse TALLY HO! weekend van de werkgroep B-67. Klik op de foto hierboven om het volledige programma te zien.

Op zaterdag 29 oktober kan je vanaf 10u een wandeling starten aan het clublokaal van Vliegclub Ursel. De wandeling van een kleine 10 km loopt over de site waar ooit het WOII-vliegveld ‘B-67’ was gelegen. Je stapt er in alle rust langs het infopad en monument van de Vervlogen Verleden site. De inschrijving aan deze wandeling is gratis. Er is een stopplaats voorzien waar je kan genieten van een tas soep.

Naar de avond toe kan je deelnemen aan een fakkeltocht met een herdenkingsmoment. Vanuit het clublokaal van Vliegclub Ursel vertrek je in groep om 17u45 onder begeleiding van een Schotse Piper naar het Monument van het B-67 vliegveld Ursel. Daar is er een ingetogen herdenkingsmoment waarna de fakkels worden aangestoken om in groep terug naar het clublokaal te stappen en daar te klinken met een Ursels Vliegenierke.

De werkgroep ‘B-67’ staat in voor het levendig houden van de WOII-geschiedenis van het voormalig vliegveld gelegen ten zuiden van het huidige vliegveld. Het WOII-vliegveld kende zijn ontstaan in 1939 door de Belgische militaire luchtvaart, werd daarna ingenomen en uitgebouwd door de Duitse bezetters en zelfs de Italiaanse luchtmacht was er kort aanwezig aan de zijde van de Luftwaffe om te strijden in de Slag om Engeland. Maar het vliegveld werd vooral belangrijk met de komst van de Geallieerden. De Royal Air Force opereerde vanop B-67 Ursel met 4 smaldelen Hawker Typhoon, een uiterst krachtig vliegtuig dat gebruikt werd in de opmars van de bevrijding om de grondtroepen te ondersteunen. Begin november 1944 stegen de Typhoons op om de Canadezen te ondersteunen bij de bevrijding van de Westerschelde. De komst van deze Smaldelen of Squadrons op Ursel wordt elk jaar rond de datum van hun aankomst in 1944 herdacht en deze keer is het op de eigenlijke datum, 29 oktober. TALLY HO! was de leuze en kreet van één van de 4 Typhoon Squadrons, met name 609 Squadron.