Bezoek van 80 leerlingen van de Maricolen/Maldegem aan het Drongengoed.

Op dinsdag 27 maart brachten 80 leerlingen van het 6de ASO van de Maricolen uit Maldegem een studiebezoek aan de Drongengoedhoeve. Ze werden opgedeeld in vier groepen. Elke groep kreeg een uurtje uitleg over één van de aspecten van de natuur en de historie van de hoeve.

Johan Van Schoorisse gaf uitleg over het gebruik van klei doorheen de eeuwen en over de oven die gebouwd werd. Nadien konden de leerlingen zich kort uitleven met klei. Verschillende leerlingen namen achteraf hun werkstuk mee naar huis.

Hugo Vermeren gaf uitleg over de historie van de hoeve en over het bosbeheer in het Drongengoed.

Geert Cocquit, leerkracht biologie en tevens natuurgids, ging met de leerlingen door het bos naar het Maldegem veld en maakte de leerlingen opmerkzaam op de verschillende aspecten van de natuur. Daarbij werden enkele waarnemingen gedaan waarvan de leerlingen achteraf blij waren dat ze de natuur eens op het veld in de werkelijkheid hadden kunnen aanschouwen.

Paul Plinke gaf in de tentoonstellingsruimte uitleg over het geologisch ontstaan van het gebied en hoe het reliëf van de cuesta tot stand kwam. De uitleg over de dendrologie bij de boomstam van de waterput werd gesmaakt door de leerlingen. Nadien gingen we het bos in om enkele bodemboringen uit te voeren (door de leerlingen) en het substraat (klei) en de bodem te bestuderen.

Algemeen waren alle begeleidende leerkrachten zeer lovend over de dag en vonden hem voor herhaling vatbaar. Ze komen volgend jaar met de volgende lichting leerlingen terug.

Verslag door Paul Plincke