Laureaten

LAUREATEN IDEEËNWEDSTRIJD 2017

Het Landschapspark Drongengoed lanceerde in het voorjaar van 2017 een wedstrijd om het park en haar belevingswaarde verder uit te bouwen. De jury selecteerde de beste ideeën en de zeven laureaten kregen elk een budget van 1000 euro om hun idee uit te voeren. We stellen ze graag even kort voor. De komende maanden zullen we regelmatig nieuwsberichten over deze projecten delen, dus houd onze website en sociale media in de gaten!

1. Virtueel bezoek aan het Drongengoed

1. Stijn Spanhove

Spanhove Media wil het Drongengoed op een interactieve, creatieve manier online toegankelijk maken. Met 360 graden-foto’s maak je een virtuele wandeling én kom je meer te weten over het gebied via informatieve hotspots. Bezoekers krijgen op die manier een virtueel voorproefje van het gebied dat hen zal overtuigen om het gebied ook echt te bezoeken. Wil je meer weten over Spanhove Media? Ga dan naar www.spanhovemedia.be

2. Uitbouw van de boomgaard aan de Drongengoedhoeve

2. Boomgaard

De vrienden van het Drongengoed vzw willen, samen met Regionaal Landschap Meetjesland, de boomgaard achter de Drongengoedhove in zijn oude glorie herstellen. De bomen krijgen een gepaste snoei wat de gezondheid van de bomen ten goede komt. Daarnaast wil men ook met de oogst aan de slag. De boomgaard wordt zo niet alleen een leuke plek om te bezoeken, je kan in de toekomst na je bezoek ook genieten van een glaasje sap of een stukje fruittaart.

3. Ga je mee fietsen?

3. Rolstoelfiets

Woonzorgcentrum Onderdale uit Ursel wil een rolstoelfiets aankopen zodat hun bewoners het Landschapspark kunnen bezoeken en terug toegang hebben tot hun vroegere (landbouw-)omgeving. De rolstoelfiets opent deuren om de zorgsector nauwer bij het Landschapspark te betrekken. Ook de mogelijkheid om de fiets uit te lenen aan derden wordt onderzocht.

4. Historiek en natuur van kanaal Gent-Brugge 

4. Kanaal_Gent_Oostende_km_02

Het kanaal Gent-Brugge vormt een groen lint tussen Gent en Brugge. Natuurpunt Aalter beheert verschillende zones langs dit kanaal en wil bezoekers de weg laten vinden naar deze prachtige natuur en dito landschap. In samenwerking met onder meer de heemkundige kring willen ze infopanelen ontwerpen die wandelaars en fietsers het boeiende verhaal van het kanaal Gent-Brugge brengen. Daarnaast voorzien ze een fietsroute langs het kanaal én naar het Drongengoed. Men wil ervoor zorgen dat recreanten makkelijker de weg vinden tussen het verderaf gelegen kanaal Gent-Brugge en het Drongengoed.

 5. Romeinse potten en pannen uit het Drongengoed

5. Romeinse potten en pannen

Met lokale klei en wilgentakken bouwden de vrienden van het Drongengoed afgelopen zomer al een pottenbakkersoven uit de Middeleeuwen na en dat kunststukje willen ze in 2018 herhalen: de potten worden volgens vorm en versiering uit de Romeinse tijd vervaardigd. Met het budget van de ideeënwedstrijd willen ze rondleidingen voorzien op de Drongengoedhoeve en ervoor zorgen dat ook in de winterperiode, wanneer de oven is afgebroken, bezoekers een idee krijgen van hoe de pottenbakkersoven eruitziet en hoe deze werkt.

Op zaterdag 16 december ging het project 2018 van start. Lees meer…

 6. De Moerkens bekend en bemind

De Moerkens is een natuurgebied van 3 hectare tussen het Leen en de Bellebargiebossen. Het is een waterrijk grasland met specifieke fauna en flora. Op dit moment ligt het gebied wat verborgen en is het moeilijk toegankelijk vanwege de drassige grond. Natuurpunt Waarschoot wil ‘de Moerkens’ beter toegankelijk maken: een knuppelpad zal de bezoeker van het wandelnetwerk tot aan de rand van het reservaat brengen én een groenscherm wordt aangeplant om de fauna niet te verstoren.

7. Folder voor wandeling in de Bellebargiebossen

7. Kwadebossen

Fotograaf: Ludwig De Latter (NP Waarschoot)

Via een uitgestippelde wandeling wil Natuurpunt Waarschoot wandelaars laten kennismaken met de ongekende schoonheid van de omgeving van de Bellebargiebossen. Een folder met een duidelijke wegbeschrijving én uitleg over het landschap biedt bezoekers een mooie en leerrijke tocht van ongeveer 8 km en promoot een zone aan de rand van het Landschapspark.

In het voorjaar van 2018 wordt een nieuwe editie van de ideeënwedstrijd opgestart. Nieuwe projectideeën mogen vanaf mei worden ingediend. Meer info hierover volgt!

Meer info en contact:

Landschapspark Drongengoed

info@drongengoed.be
Regionaal landschap Meetjesland, Marktstraat 10, 9990 Maldegem
tel. 050/40 70 42