Onthaalplan Landschapspark Drongengoed

Het landschapspark Drongengoed is een veelzijdig landschap. Naast het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen met de 3 ontginningshoeves Drongengoed, Papinglo en Burkel, heeft het landschapspark nog veel meer te bieden. Duik in de waardevolle natuur van de natuurgebieden Keigatbos, Burkelbos, Torrebos, Koningsbos of Kallekesbos. Of laat je leiden langs de kanalen zoals de Lieve, het Schipdonkkanaal of het Kanaal Gent-Brugge die je vanuit het landschapspark naar de bruisende centra van Gent en Brugge voeren. Ontdek de verborgen historische en landschappelijke verhalen zoals het verdwenen vliegveld B-67, de Cuesta Zomergem – Oedelem, de Cleythil heuvel. Of proef een van de vele streekproducten in het landbouwlandschap. Er zijn veel troeven voor bezoekers en inwoners, maar deze zijn nog niet door iedereen gekend of worden nog niet goed ontsloten. Daarin willen de initiatiefnemers van het landschapspark verandering brengen. Eind 2018 werd het startschot gegeven voor het opstellen van een Onthaalplan landschapspark Drongengoed. Hiervoor wordt een toekomstvisie uitgezet voor een samenhangend verhaal omtrent toegankelijkheid, onthaal en beleving van het landschapspark.

Binnen het onthaalplan worden op verschillende schaalniveaus onthaalpoorten benoemd. Elk schaalniveau heeft zijn eigen poorten en ook andere behoeften die hieraan gekoppeld worden. Zo zijn de poorten of scharnieren op bovenregionale schaal de stadjes Maldegem, Eeklo, Aalter en Beernem. Ze zijn gekozen omdat het goed bereikbare plaatsen zijn met het openbaar vervoer en de auto en bovendien gelegen zijn aan regionale fietsroutes. Hiernaast zijn het aantrekkelijke kernen met voldoende aanbod in eet-, drink- en verblijfsmogelijkheden en is er mogelijkheid tot het geven van informatie. Deze poorten noemen we scharnieren, ze zijn immers niet enkel het vertrekpunt naar landschapspark Drongengoed, maar eerder een scharnier tussen het landschapspark en Bulskampveld (Beernem, Aalter), het Meetjesland (Maldegem, Eeklo) en het Brugse Ommeland. Een onthaalpoort zien we als een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, verblijven en vandaan kunnen vertrekken om het landschap te verkennen. We beschouwen het als een aantrekkelijk knooppunt binnen het landschapspark. De poorten op schaal van het landschapspark moeten ook voldoende mogelijkheid hebben om te parkeren, eventueel fietsen te huren en bezoekers te voorzien in informatie. Maar hiernaast moet de plek zelf een aangename omgeving zijn. De dorpen Kleit, Ursel, Knesselare, Zomergem en Oedelem zijn onthaalpoorten op schaal van het landschapspark.

Bekijk hier het concept van de visiekaart van het onthaalplan.

Dit project wordt gesubsidieerd met middelen van LEADER.

Het Landschapspark Drongengoed verkennen, doe je liefst vanuit de dorpen er om heen. Daar vind je parking, horeca en dus een mooie uitvalsbasis om van de streek te genieten. Klik op uw favoriet startpunt.

Dorpskern Kleit

Dorpskern Knesselare

Dorpskern Oostwinkel

Dorpskern Ursel