Paddentrek gaat midden februari van start

Kan ik veilig op pad website drongengoedOm hun voortplantingspoel te bereiken moeten deze amfibieën zich aan een gevaarlijke oversteek wagen. De belangrijkste poel in het Landschapspark Drongengoed ligt vlakbij de Drongengoedweg. Heel wat kikkers, padden en salamanders moeten op hun tocht deze weg kruisen en daardoor eindigt voor veel beestjes de weg naar een nieuw leven helaas onder de wielen van de auto’s.

Verkeer

Om het aantal slachtoffers te beperken wordt daarom de Drongengoedweg/Krakeelweg, van de kruising met de Westvoordestraat tot de ANB-parking Krakeel, met barelen afgesloten tussen 19.00 uur ’s avonds en 7.00 uur ’s ochtends van half februari tot half april.

Voor het verkeer komende uit de Drongengoedweg richting Maldegem wordt een omleiding voorzien via de Westvoordestraat, de Schapersbosstraat en de N44. De Oude Brugseweg, tussen het kruispunt met de Westvoordestraat en de toegangsweg naar de woning Oude Brugseweg 2 wordt tijdens de paddentrek dag en nacht afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Bij het afsluiten van de Drongengoedweg is Het Jagershof vanuit Knesselare bereikbaar via Kleit. Bekijk het kaartje van de omleiding.

De Gentweg zal niet worden afgesloten, maar er zal tijdens de paddentrek wel een snelheidsbeperking gelden van 30 km/u. Padden, kikkers en salamanders sterven niet alleen onder de wielen van een voertuig maar worden ook tegen de onderkant van wagens gezogen en overleven dit niet. Met een snelheidsbeperking is de kans groter dat je tijdig kan remmen.

Tegen half april zal de paddentrek volledig achter de rug zijn. Indien de trek vroeger voorbij is, gelden uiteraard opnieuw de gebruikelijke verkeersvoorschriften.

Zelf padden, kikkers en salamanders de straat over helpen

Je wil helpen om deze beestjes veilig hun bestemming te laten bereiken? Dat kan natuurlijk! De beste manier om te helpen is om je te engageren als vrijwilliger bij een georganiseerde overzetactie. Trek er zeker niet op eigen houtje op uit! Hoe goed bedoeld ook, dit doet soms meer kwaad dan goed doordat bijvoorbeeld padden aan de verkeerde weg worden overgezet.

Interesse? Via www.RLM.be kan je binnenkort intekenen als vrijwilliger. Heb je vragen? Neem contact op via frederik.vanbeveren@RLM.be

AmfibieënwandelingPaddentrek

Heb je al eens een salamander van dichtbij gezien? En zijn padden nu echt giftig? Op zaterdag 10 maart kan je mee met de amfibieënwandeling van Natuurpunt Maldegem-Knesselare. De avondwandeling begint om 19.30 uur en start op de Krakeelparking langs de Drongengoedweg. Hou er rekening mee dat de Drongengoedweg vanuit Knesselare afgesloten is. Om de Krakeelparking met de auto te bereiken moet je omrijden via Maldegem-Kleit of je kan ook gewoon met de fiets komen. Meer info vind je op de activiteitenpagina van Natuurpunt Maldegem-Knesselare.