In de loop van 2019 kan je vanop 21 meter hoge toren uitkijken over natuurdomein Het Leen

Bron: Het Nieuwsblad 13/10/2018

Volgend jaar start de provincie met de uitbreiding van het Bosinfocentrum in Het Leen in Eeklo. Om meer plek te maken, zal het verbonden worden met het voormalige Heemmuseum. In de plannen zit ook de bouw van een uitkijktoren van 21 meter hoog.

De plannen van de provincie in Het Leen spitsen zich toe op het voormalige Heemmuseum, dat meer dan vijftig jaar lang onderdak vond in een gebouw van het provinciaal domein. Het daarnaast gelegen Bosinfocentrum lokt jaarlijks zo’n 25.000 bezoekers en werd in 2010 in een nieuw kleedje gestoken. Door het succes ervan dringt een uitbreiding zich op.

“Het huidige Bosinfocentrum zal door middel van een ‘passerelle’ verbonden worden met het oude gebouw waar vroeger het Heemmuseum in huisde”, legt gedeputeerde Peter Hertog (SP.A) uit. “Het oude gebouw wordt meteen gerenoveerd. Op die manier kunnen we het Bosinfocentrum uitbreiden en wordt er ook meer ruimte gecreëerd voor de administratieve diensten.”

Geen Puyenbroeck

Opmerkelijk: tijdens de uitbreidingswerken zal er ook een uitkijktoren van zo’n 21 meter hoog gebouwd worden. “Vanop die toren zal je een heel mooi uitzicht op het Leen hebben”, belooft Hertog.

De provincie Oost-Vlaanderen maakt voor de werken een dikke miljoen euro vrij. Hoe zit het met de timing? “Dat hangt van zo veel factoren af, maar het is de bedoeling dat de werken in de loop van 2019 worden uitgevoerd”, aldus de gedeputeerde.

De provincie blijft dus verder investeren in Het Leen, dat 262 hectare groot is en een Europees erkend natuurdomein. “Zo is het bos de voorbije jaren uitgebreid met extra hectaren grond. Het Leen is wel een natuurdomein en geen Puyenbroeck, dat een echt recreatiedomein is dat heel veel volk lokt. Daarom ook dat we in Het Leen zullen blijven focussen op de natuur. Dat verklaart ook het succes bij de talloze bosklassen die er op bezoek komen. Samen met de Huysmanhoeve is Het Leen een grote aantrekkingspool in de regio”, besluit Hertog.